De vogelvriendelijke tuin

Praktische tips om meer vogels naar je tuin te lokken

  • zorg voor een gevarieerde beplanting. Een variatie aan vaste planten, struiken, klimplanten en bomen geeft vogels beschutting, voedsel en een plek om te broeden. Bovendien zijn er in een tuin met een gevarieerde beplanting meer insecten te vinden, een belangrijke voedselbron voor vogels. Met een boom in de tuin, heb je direct meer vogels. Ook voor een kleine tuin zijn geschikte kleinblijvende bomen te vinden.
  • Struiken en klimplanten met bessen en bottels zijn een traktatie voor de vogels! Vooral merels en lijsters zijn gek op bessen en bottels. Zie ook de bessenkalender van de Vogelbescherming. 
  • Planten met doornen en stekels geven de vogels extra bescherming. 
  • Zaden aan uitgebloeide bloemstengels worden graag door vogels gegeten, knip ze dus niet af. Putters zijn bijv. gek op de zaden van zonnebloemen, teunisbloemen en lavendel.
  • Een stukje gazon in de tuin wordt erg gewaardeerd door merels en lijsters die er wormen zoeken. En dit hoeft beslist geen strak gazonnetje te zijn, integendeel!
  • Plaats een ondiepe waterschaal of drinkbak in de tuin. Ook een (mini)vijver wordt door vogels gebruikt om uit te drinken. Let op dat de vogels makkelijk bij het water kunnen en zich veilig voelen. Ververs het water in de drinkschaal regelmatig.
  • Wees niet te netjes in de tuin. Laat altijd wat snoeimateriaal en blad liggen. Onder afgevallen blad zijn insecten en wormen te vinden die dienen als voedsel en takjes en mos worden gebruikt als nestmateriaal. Heb je last van slakken? Merels en lijsters zijn er gek op!
  • Hang nestkasten op, doe dit het liefst al in het najaar. Hang de nestkast uit de felle zon, bij voorkeur met de ingang naar het noordoosten gericht. Zorg dat de nestkast stevig hangt en niet met de eerste de beste storm naar beneden komt. Er zijn veel verschillende nestkasten te koop, voor elke vogel wel wat wils! Check na het broedseizoen of er geen dode vogeltjes in het nestkastje liggen, maak na het broedseizoen de kast schoon.
  • Bijvoeren mag het hele jaar door, zie hiervoor de tips op de website van de vogelbescherming. Plaats een vogelvoederplank op een plaats waar de vogels zich veilig voelen en goed overzicht hebben. Ook een voederplank moet regelmatig schoon gemaakt worden. 
  • Maak een groene tuinafscheiding. Heb je de ruimte, denk dan eens aan een wilde haag met vogelvriendelijke planten. Vuurdoorn en een klimroos zijn weer goed geschikt om tegen een schutting te plaatsen.
  • Ten overvloede: Gebruik geen gif in je tuin!

Planten voor een vogelvriendelijke tuin

-Malus 'Red Sentinel' of 'Evereste' (sierappel)

-Crataegus succulenta 'Jubilee' (meidoorn)

-Buddleja davidii (vlinderstruik)

-Echinacea purpurea (zonnehoed)

-Dipsacus sativus (kaardenbol)

-Amelanchier lamarckii (krentenboom)

-Rosa rubiginosa (egelantier) of Rosa canina (hondsroos)

-Rosa bijv. 'Francis E Lester' of 'Paul's Lemon Pillar'. Klimroos

-Hedera hibernica (klimop) of Hedera helix 'Arborescens' (struikklimop) 

-Ilex aquifolium (hulst)

-Euonymus alatus (kardinaalsmuts)

-Stipa gigantea (reuzenvedergras)

-Pyracantha coccinea (vuurdoorn)

-Viburnum opulus (Gelderse roos)

-Cornus alba 'Sibirica' (witte kornoelje)

-Lavandula angustifolia 'Munstead' (lavendel)

-Helianthus annuus (eenjarige zonnebloemen)

-Oenothera (teunisbloemen)

-Echinops ritro (kogeldistel)

-Rudbeckia fulgida (zonnehoed)

-Ligustrum vulgare (wilde liguster)

-Sorbus aucuparia (lijsterbes)

-Lonicera periclymenum (wilde kamperfoelie)

-Prunus spinosa (sleedoorn)

Alle tekst en beeld op deze site © Anneke Beemer 2024