Biodiversiteit in de tuin

Tuinieren met de natuur

Voortuin in Leusden met biodiverse beplanting

De oppervlakte van alle tuinen in Nederland bedraagt bij elkaar zo'n 30 duizend hectare. Een aanzienlijk deel van deze tuinen is bestraat. Tuinen vol tegels dragen nauwelijks bij aan de biodiversiteit. Wanneer wij in onze tuinen meer ruimte geven aan groen, tegels vervangen door planten, kunnen wij als tuineigenaar een belangrijke bijdrage leveren aan meer biodiversiteit. Rijk en gevarieerd groen in de bebouwde omgeving biedt veel soorten insecten, vogels en andere dieren levenskansen. Bovendien komt natuur(beleving) zo dicht bij huis.

Tips

  • Probeer zo min mogelijk oppervlak te bestraten, minder verhard oppervlak betekent meer plaats voor planten.
  • Kies voor planten die passen bij de groeiomstandigheden (grond, licht, vocht), planten zullen dan beter groeien en minder snel last krijgen van plagen en ziektes. 
  • Heb je een kleine tuin of balkon, denk dan eens aan verticaal groen. Met klimplanten, leifruit en verticale groeisystemen is er een scala aan mogelijkheden om muren en schuttingen te vergroenen. En misschien heb je ook wel plek voor een aantal planten in pot of bak.
  • Vergroen je dak, ook dit draagt bij aan het vergroten van de biodiversiteit.
  • Zorg voor een gevarieerde beplanting en een lange periode van bloei. Zo'n beplanting bestaat uit een samenstelling van bolgewassen, vaste planten, klimplanten, heesters en bomen. Bloeiende planten bieden nectar en stuifmeel aan (wilde) bijen en andere insecten.
  • Een gelaagde begroeiing met verschillende hoogtes geeft volume en biedt vogels en andere dieren schuil- en nestgelegenheid .
  • Inheemse planten trekken meer insecten, veel van deze planten kunnen goed worden toegepast in onze tuinen. Dit betekent echter niet dat er geen uitheemse soorten gebruikt zouden mogen worden, ook op uitheemse soorten vliegen insecten en kunnen dus goed in combinatie met elkaar worden gebruikt. Pas echter geen invasieve exoten toe, die vormen een bedreiging voor onze inheemse flora en fauna.
  • Wil je graag een onderhoudsvriendelijke beplanting in de tuin, kies dan voor bodembedekkende planten, door hun dichte groeiwijze krijgt onkruid weinig kans en droogt de bovengrond minder uit.

Wil jij ook je tuin meer biodivers en bijvriendelijk inrichten maar weet je niet zo goed hoe je dit moet doen? 
Neem gerust contact met mij op om te horen welke mogelijkheden er zijn om ook van jouw tuin een natuurvriendelijke tuin te maken.

Alle tekst en beeld op deze site © Anneke Beemer 2024